De gemeentelijke milieuraad heeft in 2003 het initiatief genomen om jaarlijks een milieuprijs uit te reiken. Hiermee wil de milieuraad van Heist-op-den-Berg het bewustzijn van de bevolking op het vlak van milieu, natuur en landschapszorg stimuleren.
De laureaten van de vorige milieuprijzen waren Natuurpunt Grote Nete, de medewerkers van kringwinkel Zuiderkempen, De MEGA-scholen van Heist-op-den-Berg, woon- en zorghuis Ten Kerselaere, de heer René Vertommen, de heer Eddy Vets, mevrouw Viviane Chick, Natuurpunt Heist-op-den-Berg en de compostmeesters van Heist-op-den-Berg.Deze onderscheiding kan worden toegekend aan een persoon, een vereniging, een school of een bedrijf als bekroning van een opmerkelijke prestatie geleverd tijdens het voorbije jaar ofwel voor een verdienstelijke loopbaan op het vlak van milieu, natuur en landschapszorg.
De jury bestond uit de schepen van Leefmilieu, de voorzitter van de milieuraad en alle leden van de milieuraad. De milieuambtenaar fungeert als secretaris van de jury.
Voor de milieuprijs 2011 heeft de milieuraad zich gefocust op het thema duurzaam bouwen.
De milieuprijs 2011 wordt toegekend aan Korneel en Anne Van Dyck-De Preter uit Itegem.
Vanuit Europese en Vlaamse regelgeving worden de eisen voor de energieprestaties van woningen steeds strenger, als belangrijk actiepunt in de strijd tegen de klimaatverandering. De nieuwe woningen van vandaag zijn dan ook veel energiezuiniger dan de woningen van enkele jaren geleden. Isolatie en ventilatie zijn 2 belangrijke aandachtspunten geworden voor de hedendaagse bouwheer. Ook de toepassing van hernieuwbare energie wint steeds meer aan belang.
De milieuraad hecht er dan ook veel belang aan dat via concrete projecten wordt aangetoond dat energiezuinig en milieuvriendelijk bouwen de moeite waard is.
Het voorstel van de milieuraad om de eerste gecertificeerde nulenergiewoning in Heist-op-den-Berg te nomineren, werd met veel enthousiasme onthaald. De jury besliste dan ook unaniem om de milieuprijs 2011 toe te kennen aan Korneel Van Dyck en Anne De Preter uit Itegem, de eigenaars van de eerste gecertificeerde nulenergiewoning in Heist-op-den-Berg.
De woning van Korneel en Anne werd gebouwd volgens de passiefhuis-principes. In plaats van het gebouw met een stevige installatie op temperatuur te brengen, wordt er in een passiefhuis vooral voor gezorgd dat de binnentemperatuur haar peil behoudt.Door een ver doorgedreven isolatie is het haalbaar om een passiefhuis op
temperatuur te houden zonder een klassieke verwarmingsinstallatie. De totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling moet in een passiefhuis beperkt blijven tot 15 kWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte.
Bij de bouw van woning werd dan ook bijzondere aandacht besteed aan de isolatie van zowel muren, vloer als dak. Ook voor het schrijnwerk werd gekozen voor super isolerende profielen met driedubbel glas.
Om de woning van voldoende verse lucht te voorzien werd een ventilatiesysteem met warmterecuperatie geïnstalleerd. De verse lucht wordt aangezogen via een 40m lange ondergrondse buis (zgn. Canadese buis) waardoor de lucht wordt opgewarmd (in de winter) of afgekoeld (in de zomer).
Gedurende het ganse bouwproces werd sterk gefocust op de luchtdichtheid van het gebouw, want luchtlekken zijn warmtelekken en zorgen dus steeds voor energieverlies.
Daarnaast werd bij de bouw van de woning zo veel mogelijk gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals FSC-hout voor het houtskelet en het buitenschrijnwerk en houtwolplaat en papiervlokken als isolatiemateriaal voor vloer, muren en dak.
Een zonneboiler op het dak van de woning zorgt voor warm water voor het sanitair.
Verder wordt er in de woning ook aandacht geschonken aan energiezuinige toestellen en hergebruik van regenwater. Het afvalwater wordt gezuiverd door een rietveld.
Korneel en Anne Van Dyck-De Preter ontvangen een oorkonde en een cheque van 500 euro vanwege de gemeentelijke milieuraad.